Powrót

Dachówka ceramiczna – informacje

Artykuł z dnia 12 Sty 2010 (Artykuły)

Stara dachówka ceramiczna

Ceramika na świecie znana jest od tysięcy lat… Mimo tego, że początkowo służyła głównie do wyrobu naczyń, ludzie szybko odkryli rewelacyjne właściwości jakie wykazuje, gdy jest stosowana jako pokrycie dachowe. Dachówki ceramiczne powstają od ponad trzech tysięcy lat – przez wieki zostały zatem doskonale sprawdzone. Początkowo doceniano ich niepalność (ceramiczny dach mógł zapobiec spaleniu się całego budynku, a takie sytuacje w przeszłości często miały miejsce), dlatego od samego początku ich koszt nie był niski, a posiadanie dachu wykonanego z dachówki ceramicznej traktowano jako znak prestiżu i bogactwa.

Ówczesne dachówki ceramiczne rzecz jasna znacznie różniły się od tych, które możemy kupić dzisiaj. Z początku płaskie, prostokątne bądź z zaokrąglonymi końcami (przypominające dzisiejszą karpiówkę), z czasem przekształciły się w wypukłe dachówki, które dziś znamy pod nazwą „mnich – mniszka”. Takimi kryto w starożytności przede wszystkim obiekty sakralne i pałace. Do dnia dzisiejszego powstało mnóstwo rodzajów dachówek ceramicznych, o różnych kształtach, kolorach, a nawet technikach produkcji.

Technologia produkcji dachówki ceramicznej

Wygląd dachówki ceramicznej

Wytwarzanie dachówki ceramicznej nie należy do skomplikowanych procesów. Przygotowuje się homogeniczną masę, w skład której wchodzi przede wszystkim glina, ale także kwarc, mączka ceglana czy też inne składniki uszlachetniające. Jeżeli produkowane dachówki mają być barwne, do plastycznej masy dodaje się związków chemicznych, które nadają ceramice określony kolor. Następnie przeprowadza się odpowietrzenie powstałej masy i przy pomocy prasy dachówki są formowane. Wyróżniamy dwie metody kształtowania dachówek – metodę wytłaczania oraz ciągnienia. W pierwszej pożądany kształt nadaje dachówkom prasa stemplowa, w metodzie ciągnienia homogeniczna masa jest przeciskana przez prasę o odpowiednio wyprofilowanym otworze na końcu, a następnie tak powstały „pas” rozcinany jest na pojedyncze dachówki. W tym momencie następuje proces suszenia i kolejno wypalania ukształtowanych już dachówek. Temperatura wypału sięga 1200°C, przez co dachówki zyskują odpowiednią trwałość, wytrzymałość oraz porowatość. Po wypaleniu dachówki można poddać procesom angobowania bądź glazurowania, które są szczegółowo omówione w jednym z artykułów.

Zalety dachówek i zastosowanie

Liczne zalety, jakimi cechują się dachówki ceramiczne sprawiły, że ich popularność od wieków nie spada. Ten typ pokrycia z pewnością nie należy do najtańszych, co nie zmienia faktu, że istnieje spora grupa zwolenników dachówek ceramicznych, także w Polsce. Nawet dzisiaj można ośmielić się stwierdzić, że pokrycie z dachówki ceramicznej wciąż niejako wiąże się z prestiżem… Popularne są tradycyjne karpiówki, których zaletą jest możliwość układania na dachach o skomplikowanych kształtach, często zauważyć można dachówki zakładkowe, których łatwość montażu i dobre parametry zachęcają wiele osób budujących dom swoich marzeń. Nieco rzadziej spotyka się dachówkę „mnich – mniszka”, a jeśli już to kryje ona przede wszystkim dachy kościołów czy kaplic. Jedno jest pewne: dachówka ceramiczna znajduje się w czołówce najlepszych materiałów, dlatego też jej popularność nie będzie maleć.

Przeczytaj podobne artykuły:

Oceń ten artykuł:

(3 ocen, średnia: 3,33 z 5)
Loading ... Loading ...

Napisz komentarz